Ionische eilanden

De Ionische eilanden behoren tot de mooiste in Griekenland en zijn net zo verbluffend mooi als de Griekse nimf Io waarnaar de Ionische Zee vernoemd is. Het is een rustig en vrij beschermd zeilgebied met gouden stranden en turquoise wateren.

De zeven belangrijkste eilanden van de archipel – Corfu, Paxos, Lefkas, Meganisi, Ithaca, Kefalonia en Zakynthos (Zante) zijn heuvelachtig en bebost en bieden prachtige stranden, pittoreske dorpen en prachtige, afgelegen baaien. De geschiedenis van de regio wordt weerspiegeld in de talrijke kerken en kloosters, van bescheiden tot monumentaal, en in de architectuur van de kleine, witte huisjes met kleurrijk geverfde deuren en houtwerk.

Corfu is een eiland met vele schoonheden; de oude stad is uitgeroepen tot World Heritage Site. Bezoek de oude citadel (Palaio Frourio) of Achillion paleis en de tuinen. Dit groene eiland heeft vele prachtige kustlijnen en perfecte stranden. Van het open water tot de beschutte baaien in combinatie met de goede winden en het warme zomerweer zijn het de perfecte zeilomstandigheden. Vergeet ook vooral niet om de beroemde sofritos proeven in tavernes en restaurants van Spianada.

Ionia-Nydri-harbour-at-Lefkada- island-Greece
onian-islands-Sunset- of -Vlacherna -monastery-Kanoni- Corfu-Greece

Ionian Islands

Een zeilvakantie bij Lefkas is heel rustig en erg familievriendelijk, ideaal voor stellen met jongere kinderen of schippers met minder ervaren bemanning. De wateren zijn goed beschut, waardoor men er regelmatig een vlakke zee zal hebben. Tijdens het zeilseizoen van april tot en met november kan men een noordwestenwind verwachten met 10 tot 15 knopen en windstilten in de ochtend. Navigeren kan op zicht. Het getijdeverschil is maar een tot twee voet en daarom zijn er geen zorgen over getijdestromingen. Een uitzondering vormt het kanaal van Lefkas op zeeniveau (geen sluizen), waar behoorlijke stroming kan staan. De gemiddelde temperaturen in het zeilseizoen liggen tussen 24ºC en 28ºC.

Het zeilgebied ligt in de beschutte wateren van de centrale en zuidelijke Ionische eilanden en de eilandengroep de Echinaden aan de noordwestelijke kust van Griekenland. Het is een tocht door de geschiedenis, naar het mythische Ithaca, dat bekend is vanwege zijn onverzettelijke heerser, Odysseus, held van de Trojaanse oorlog en het epische gedicht de Odyssee van Homerus. Het is dus letterlijk mogelijk om in de sporen van Odysseus te zeilen.

De eilandengroep de Echinaden met aangename ankerplaatsen, heerlijke stranden, uitstekende mogelijkheden voor snorkelen en scubaduiken. Het strand van Vassiliki is een paradijs voor windsurfen. De zeer hoge kliffen langs de stranden van de westkust, zoals Porto Katsiki en Egremnoi, zijn een ideale locatie voor het maken van dramatische en creatieve foto’s.
Is men echter op zoek naar rust en afzondering, dan is het strand van Nidri aanbevolen met verschillende rustige vissersdorpjes op zeilafstand.

Uiteraard kunnen avontuurlijker ingestelde zeilers het reisschema van Lefkas nog uitbreiden om nog meer van de regio te ontdekken. Maar hoe ver men de route ook uitstippelt, het zeilen is er superieur, de kalme bries is zeer aangenaam.

Our guest stories

Patricia thank you so much for putting everything together!:) We had a great time, and the boat was really nice and spacious. See you next year!:)

Anna L.
Cruising-at-sea-people

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief, zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Girl-looking-ship-wreck-on-Zakynthos-beach